top of page
Zoeken

hoera! Patrijs bestaat vijf jaar.

In 2016 won Hilde van Maanen (37) als amateur chef het programma MasterChef dat te zien was op SBS6. Twee jaar na de winst opent ze haar eigen patisserie salon in Harderwijk 'PATRIJS'. En mét succes. Vijf jaar later is PATRIJS een gevestigde naam in de Harderwijkse Horeca en kun je er eigenlijk niet voorbij lopen zonder naar binnen te gaan en te genieten van een ijsje, gebakje of natuurlijk de verrassende en culinaire afternoon tea.


Oma patrijs

"De door mijn oma gemaakte gebakjes, boterkoekjes en gemberzandkoekjes behoren nog steeds tot onze geheime familierecepten."
'Mijn passie en liefde voor puur en mooi eten is al op jonge leeftijd begonnen. Ik ben opgegroeid tussen de rabarber uit eigen tuin, waar mijn oma de heerlijkste compote van maakte. De door mijn oma gemaakte gebakjes, boterkoekjes en gemberzandkoekjes behoren nog steeds tot onze geheime familierecepten. In de jaren daarna bakte mijn moeder wekelijks op zaterdag verschillende lekkernijen. Ik stond er dan op een krukje naast om de gardes en spatels af te likken. De eerste taart die ik ooit zelf gebakken heb is een appeltaart. Al vond ik de overgebleven sliertjes rauw deeg nog het lekkerst!


"mochten we ooit in de gelegenheid zijn om zelf een boerderij met eigen melkvee te runnen, dan openen we natuurlijk wel een locatie aan huis."


Toch koos Hilde in eerste instantie niet voor het bakkersvak. Ze studeerde Personeel & Arbeid en ging werken bij Heinz. Pas toen het MasterChef avontuur begon, zegde ze haar baan op om zich volledig op het koken en bakken te storten. En gelukkig maar, want anders had Harderwijk nooit het geluk gehad om zo'n parel te verwelkomen in de stad.


De winkelruit van Patrijs

'De keuze voor Harderwijk was eigenlijk simpel. Harderwijk is een heerlijke stad en trekt, vooral in de zomer, ook veel toeristen. Op culinair gebied heeft Harderwijk veel te bieden, met twee sterrenrestaurants en diverse andere horeca van hoog niveau. Toch zag ik nog een niche voor een goede patisseriezaak. Ik krijg vaak de vraag of ik ook in andere steden een filiaal ga openen. Helaas moet ik jullie hierin teleurstellen. Ik ben te perfectionistisch om de zaak uit handen te geven. Mochten we ooit in de gelegenheid zijn om zelf een boerderij met eigen melkvee te runnen, dan openen we natuurlijk wel een locatie aan huis.


Asperge ijs

De afgelopen vijf jaar heeft Hilde haar klanten steeds weer opnieuw weten te verrassen. Niet alleen met de mooie presentatie van de gebakjes, maar ook met de diversiteit aan smaken. 'Ik probeer de pure smaak van het ingrediënt de boventoon te laten voeren. Dus bij ons hazelnootgebakje, proef je heel veel hazelnoten. We gebruiken hiervoor de beste ingrediënten, waarvan we een grote hoeveelheid toevoegen. De ambachtelijke manier waarop we onze producten maken, zorgt voor de beste smaaksensatie. Dit alles kan alleen als je met seizoensproducten werkt. Zo hebben we binnenkort weer volop asperge ijs. Ik ga hier niet teveel over verklappen, behalve dat het heerlijk smaakt! Kom maar snel proeven.'


Vitrine vol met ijs

"ik probeer kinderen altijd te laten proeven. in de meeste gevallen

zeggen ze dan: doe maar een bolletje pure choco sorbet

of witte chocolade met olijven."


Wie ijs zegt, zegt kinderen. 'Ik vind het heerlijk om ouders met kinderen in de salon te hebben. Grappig om te zien is dat ouders vaak denken te weten wat hun kinderen lekker en niet lekker vinden. Ik probeer de kids altijd te laten proeven. In de meeste gevallen zeggen ze doe dan: doe maar een bolletje pure choco sorbet of witte chocolade met olijven. Zo leuk dat een kind zich zo makkelijk openstelt voor nieuwe smaken!'


Naast deze bijzondere smaken ijs, verkoopt Hilde natuurlijk ook iets minder avontuurlijke smaken. Aardbei met frambozen en mango met passievrucht zijn de meest populaire smaken. 'In onze sorbet ijsjes zit zoveel fruit, dat maakt het verschil.'


"Stiekem hebben we de afgelopen jaren minder suiker

toegevoegd aan ons ijs"


Vijf jaar geleden begon Hilde met PATRIJS en een groot assortiment aan gebakjes. Leuk om te zien is dat veel producten nog steeds in het assortiment te vinden is. 'Natuurlijk hebben we nog steeds ijs in het assortiment. Hoewel we wel minder suiker hebben toegevoegd de afgelopen jaren. Uiteraard wel met behoud van de smaak. Daarnaast zijn er nog een aantal favorieten die er al vanaf het begin bij zijn en ook zeker de komende jaren nog niet gaan verdwijnen zoals de grote frambozen macaron, de blondie gemaakt van witte chocolade, dulce de leche met een klein beetje zeezout. Ook onze huisgemaakte nougat en de citroen meringue tartelette zijn all time favourites.' Die laatste is overigens in de afgelopen jaren wel iets aangepast. Zo is er yuzu toegevoegd aan de citroen crème waardoor de smaak minder scherp is en de smaakbeleving meer complex.


Hilde's favorieten

In de afgelopen jaren heeft Hilde genoeg kunnen proeven van haar eigen creaties, maar wat zijn eigenlijk haar favorieten? 'Op dit moment ons croissant roomijs. We infuseren (in laten trekken van de smaak) vers gebakken croissants de hele nacht in onze roombasis. Vervolgens zeven we dit en draaien daar ijs van. Daarnaast voegen we ook nog krokante stukjes croissant & beurre noissette toe (gebruinde boter). MJAM! Maar als het vlierbloesem seizoen start, dan toch wel iets met hand geplukte vlierbloesem met rabarber of witte chocolade sorbet.'


"De komende vijf jaar hoop ik mijn klanten te blijven verrassen"


Het waren vijf mooie jaren, maar ook vijf pittige jaren. 'Mijn verwachting was om na vijf jaar toch in rustig vaarwater terecht te zijn gekomen. Maar niets in minder waar. Met de geboorte van twee heel mooie en lieve kinderen, twee jaar corona én de hoge energielasten blijft een eigen zaak runnen één groot avontuur en een uitdaging.


'De komende vijf jaar hoop ik mijn klanten te blijven verrassen. Mijn grootste inspiratie haal ik uit de natuur. Ik hoop dan ook dat ik nog meer kan inspelen op de seizoenen. En zo iedere maand de ingrediënten die in de bloei staan centraal te stellen. Het liefst zou ik ook alles lokaal en zelf willen produceren, maar dat is meer een tienjarenplan'
Beste ijssalon 2023

Dat Hilde de afgelopen jaren niet stil heeft gezeten en zichzelf en haar producten continu wil blijven doorontwikkelen blijkt wel uit het feit dat ze op 6 maart 2023 de 'gouden ijscreatie 2023' gewonnen heeft. Daarnaast is PATRIJS ook nog in de running voor 'beste ijssalon 2023'. In juni horen we de uitslag van deze wedstrijd.


Acties rondom het vijfjarig jubileum

Rondom het vijfjarig jubileum zijn er verschillende acties bij PATRIJS. Lees hier meer over alle acties.


154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page